Crainic sportiv-cronici romantate

 Intre Brasov si Antwerp

Vaduvit de dragul nostru Cerb de aur,iata ca Brasovul si-a luat revansa. Pentru prima oara    Romania a gazduit campionatul mondial de dans sportiv,chiar in orasul care pana nu demult era patria cantecului din toata lumea.

Ca o incununare a acestei premiere pentru tara noastra,castigatoare a fost o pereche din Romania(Vlad Paslariu si Pop Eszter),pereche care are in palmares 67 de locuri I, 28 de locuri II si 11 locuri III.

Despre primul concursul de acest gen aflam pe la inceput de sec XX, in Franta,   avand ca initiator pe Camille de Rhynal,care impreuna cu un grup de dansatori au transformat placerea dansului in competitie,astfel incat salile de bal,au devenit locul de  desfasurare (ballroom).Primul turneu cu participare internationala are loc la Nisa in 1907.Aveau sa urmeze cele de la Paris,Londra,Berlin,cele trei tari detinand monopolul asupra participarii si organizarii.Adevaratul campionat mondial insa are loc abia in 1936 la Bad Nauheim, in Germania,unde au participat perechi din cincisprezece tari si trei continente.Chiar daca cel de-al doilea razboi mondial a dus la o intrerupere, totusi era incontestabil ca un sport  nou aparuse in lume.

 

La celalalt pol al competitiilor sportive,campionatul mondial de la Antwerp,Belgia, nu a fost atat de generos.

 http://www.visitantwerpen.be/

  Romaniei i-au revenit doar o medalie de bronz la sol (Larisa Iordache) si un loc sapte  la probele masculine (Marius Berbecar-sarituri).


Deci,ca  sa compensam lipsa mai multor medalii,te duc la  plimbare prin Anwerp. Tot ce trebuie sa faci este sa dai un click pe linkul de mai sus.

Hai Romania!

27.10.2013

-----------------------------------------------------------------------------------

Mereu invinsa Ungarie

Si venira ei imbracati in negru cu scuipatul pregatit si injuratura la vedere (chit ca era in maghiara),ca asa sta bine unui hortist european. Oare de ce asa,pentru ca Romania le-ar fi draga, doar daca ar face Transilvania pierduta,sau pentru 32 de ani in care au ''infrant'' sau poate pur si simplu ca sunt fani ai unui sport care tinde sa devina mai maidanez decat era?Oricum,au dovedit ca  desi au blugi, tot mancatori de carne de sub sa sunt!
Urmeaza o scurta trecere in revista preluata de la DIGI 24:
''România - Ungaria înseamnă mai mult decât un simplu meci de fotbal. Este vorba de o rivalitate începută în urmă cu 82 de ani. 66 de ani au aşteptat tricolorii o victorie în faţa maghiarilor, iar acum e rândul adversarilor să fie de 32 de ani fără succes în faţa României.
Rivalitatea dintre echipele naţionale de fotbal ale României şi Ungariei este cea mai mare pentru ambele echipe. După secole de confruntări sociale interetnice, tensiunile dintre cele două ţări vecine nu aveau cum să nu se transmită şi la fotbal.
Chiar dacă România a jucat primul meci în 1922, România a întâlnit Ungaria abia nouă ani mai târziu, iar echipa ungară a fost abia a cincea din cele şase ale ţărilor vecine care s-a confruntat cu tricolorii. Mai mult, tricolorii fuseseră între timp şi la Cupa Mondială din 1930.
După o înfrângere cu 4 - 0 în deplasare, tricolorii au obţinut primul succes doi ani mai târziu, 5 - 1 pe teren propriu, într-un meci în care Graţian Sepi a înscris de patru ori.
Au urmat apoi 66 de ani şi 16 meciuri în care tricolorii nu au reuşit decât cinci rezultate de egalitate, ceea ce a creeat aproape o obsesie în România pentru o victorie contra vecinilor. E drept, cei din Generaţia de Aur n-au prins niciun meci împotriva Ungariei, în afara unei duble la apusul carierei lor.
În preliminariile Euro 2000, după 1 - 1 la Budapesta, a venit meciul din Ghencea, care era decisiv pentru calificare. Gică Hagi se retrăsese de la echipa naţională după Cupa Mondială din Franţa, dar nevoia unei victorii împotriva Ungariei l-a făcut să revină. Tot Victor Piţurcă, aflat atunci la primul său mandat, era selecţioner, iar tricolorii au făcut legea pe stadionul din Ghencea. Adrian Ilie şi Dorinel Munteanu au marcat în primul sfert de oră iar tricolorii au rezistat în restul meciului şi au trimis România la ultimul ei turneu final de până acum.
În următoarele preliminarii au urmat alte două victorii pentru tricolori, la fel cum s-a întâmplat şi în amicalul din 2008. Egalul, 2 - 2, din primăvară înseamnă că, acum, Ungaria e fără victorie în faţa tricolorilor de 32 de ani, în timp ce de la ultimul succes maghiar pe teren românesc au trecut mai bine de patru decenii".
 10.09.2013

--------------------------------------------------------------------------------

Balet acvatic in orasul lui Gaudi

 Barcelona,orasul pe care Antoni Gaudi l-a facut nemuritor prin arhitectura care i-a daruit-o,a gazduit campionatul mondial de natatie 2013. Sub soarele Spaniei si avand in fundal extraordinara Sagrada Familia,cea mai spectaculoasa proba,inotul sincron a fost un regal de culoare, gratie si maiestrie. Frumoasele participante,aceste ''sirene de acvariu'' cum imi place mie sa le numesc,ne-au bucurat din nou cu un adevarat balet fara tutu-uri si poante. Nu vreau sa comentez despre performantele echipelor participante,in fond simplu fapt ca au participat si au dat ce au avut mai bun este un fapt demn de admiratie avand in vedere ca nu este deloc usor,chiar daca aparent totul este o joaca ce te duce cu gandul la delfini,ci vreau sa fac o mica incursiune in istoria acestui sport.  La sfârşitul secolului al XIX-lea, când a apărut inotul sincron, acesta era cunoscut drept "balet în apă", iar prima competiţie locală de inot sincron a avut loc în 1891, în Germania, la ea participând numai bărbaţi. Ulterior, acest sport a devenit unul mai potrivit pentru femei, iar în 1924 a avut loc prima competiţie  la nivelul Americii de Nord. Denumirea de "balet în apă" a fost schimată în'' ÎNOT SINCRON'' în anul 1934, în SUA.Înotul sincron este o formă hibrid de înot, dans și gimnastică, constând din înotători (fie solo, duete, trio, sau echipe), care efectuează o serie de mișcări sincronizate elaborate în apă, însoțite de muzică. Înotul sincron cere abilități avansate în apă și necesită o mare putere, rezistență, flexibilitate, grație, artă și sincronizare perfectă, precum și un control excepțional al respirației atunci când te afli cu capul în apă. Pentru ca inotatearele sa poate rezista sub apa si sa isi deruleze cu brio miscarile speciale, acestia folosesc diferite tehnici speciale, precum clipsul de pe nas, care permite ca acesta sa sttea mai mult sub apa, utilizarea gelului si a diverselor coafuri pentru o accentuare a laturii artistice, precum si folosirea unor boxe sub apa care transmit muzica si care ajuta sportivii sa faca sincronizarile.Primele incercari de a fi inclus pe lista sporturilor olimpice au aparut in 1948 si 1968, cand a fost prezentat drept sport demonstrativ olimpic. Proba a fost inclusa la Jocurile Olimpice mult mai tarziu, abia in 1984, la Los Angeles, an incepand din care nu exista editie a Olimpiadelor in care sa nu fie inclus.


Rusia, Svetlana Kolesnicenko si Svetlana Romasina au reuisit sa-si adjudece medalia de aur in proba de duo din cadrul concursului de inot sincron -Barcelona 2013.
08.08.2013
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gimnastica, cea care nu ne dezamageste(campionatul european)

 Alte fetite,aceiasi munca,aceiasi tenaticitate,aceleasi momente unice si emotionante,cand Romania a fost pe podium,cand Romania nu a mai fost aratata cu degetul la modul acuzator, ci datorita performantelor lor, a stat cu fruntea sus. O disciplina mult mai putin mediatizata, in care nici un grangure nu se arunca sa investeasca, este la ora actuala singura care face ca tara noastra sa fie privita cu respect si admiratie. Nu stiu cati fotbalisti foarte bine platiti sunt in stare sa munceasca, sa se dedice atat de mult cum o fac ele. Probabil pentru ele sportul a ramas acelasi lucru care trebuie facut in primul rand pentru ca iti face placere, nu doar pentru a defila in bolizi de lux sau a-ti rupe capul prin cluburi de fite. Accesorizat cu un fotomodel, telefon smecher si  haine de firma, fotbalistul nostru prea des se dovedeste a nu fi un mare talent, ci doar o ''foame de bani'' caci a ajunge un Hagi trebuie sa iubesti datul cu piciorul in minge, nu doar s-o plimbi ca pe maidanul din spatele blocului.
23.04.2013 

 ------------------------------------------------------------------------------------
Golanul Fotbalist versus Gentlemanul Rugbist  un fel de parvenitism gen Dinu Paturica versus bunul simt al Taranului Roman


Un slogan care poate parea vetust, dar la o analiza mai atenta observam ca nu este deloc lipsita de continut, mai ales daca il extindem si la ceea ce numim suporterii sau impresarii care defileaza pe meleagurile mioritice - cu putine exceptii.
Sa fie oare numai magia celebritatii si a banilor in detrimentul educatiei, sau un lucru deliberat - in ceea ce priveste jucatorii - ca acestia sa poata fi manipulati si de aici si celelalte "tare" de comportament si nu numai?
Sa speram ca noua generatie de fotbalisti - vezi Academia Gheorghe Hagi - va scapa de catalogarea de "golani", caci despre noua generatie de rugbisti ar fi bine sa ne rugam sa mai existe, asa cum ne dorim sa sacpam de noii ciocoi postdecembristi si aducem rugi naturii si lui Dumnezeu sa fie vreme buna ca taranul roman sa poata sa ne mai aduca pe masa roadele acestui pamant!
15.04.2013