Gospodareala

Gospodareste-ti banii!

Ce sa tot arunci cu bani cand poti chiar tu sa faci ?Iata ce m-am gandit sa-ti recomand avand in vedere ca vin sarbatorile si ce poate fi mai frumos decat ceva creat de tine spre a fi oferit celor dragi?

Lumanari
Materia prima: lumanari vechi sau la kilogram (din piata,ca la biserica sunt scumpe).
Se topesc lumanarile intr-un vas pus in alt vas cu apa.
Facem forme  din hartie(piramide, conuri, cuburi) sau asezam hartia de copt in formele pentru fursecuri. 

.

Fitilul poate fi din sfoara alba de bumbac. Cu o mana tinem fitilul pozitionat pe mijloc(eventual il lipim de hartie) si in cepem sa turnam ceara.

La colorare, se folosesc culori de ulei sau pigmenti (praf)care se amesteca in ceara  topita si pentru
 o lumanare in dungi orizontale colorate, se toarna pe rand(asteptand sa se raceasca pentru a nu se amesteca culorile), mai multe straturi de culori diferite.

Asteptam sa se raceasca de tot si le putem scoate din forme  sau  le putem pune pentru cateva minute in congelator.Spor la creatie!

Ai copii mici?Ce-ai zice sa-ti recomand niste globuri care nu se sparg?

 

Pretul este mai mult decat accesibil si sunt lucrate handmade din hartie.Sunt rezistente,nostime si viu colorate. Acceseaza linkul de mai jos si comanda!http://pravalianecsulestilor.blogspot.ro/

27.10.2013

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omleta de vara


Pentru 2 portii:
-6 oua
-2 dovlecei potriviti ca marime
-o ceapa mare
Pui la prajit in ulei(ceva mai multisor) de care vrei tu,dovleceii taiati rondele,ceapa taiata la fel si le lasi sa se rumeneasca.Cand sunt gata le scoti,scurgi uleiul care este in surplus,le pui din nou in tiganie si torni ouale batute in care ai adaugat sare,piper.Pofta buna!

08.08.2013
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Daca este Sf Gheorghe...uite tortul potrivit fara E-uri
 Iti trebuie blat de tort cumparat,din acela in trei straturi sau il tai tu ( il tai inainte sa-l insiropezi). Siropul il faci din apa in care poti sa pui putin lichior,coniac sau doar esenta de rom,zahar tos dupa gust(cat consideri tu de dulce) coaja rasa de portocala,esenta de vanilie.Ca sa se topeasca repede zaharul poti sa-l lasi pe foc un pic, apoi il lasi la racit.Crema eu o fac dintr-un pachet si jumatate de unt, 4 galbenusuri crude si 100 g cacao. Iese ca cea de mascota,  zahar pun tot dupa gust,cel mai bine sa fie pudra.
Pui untul intr- un castron deasupra un vas in care fierbe apa si lasi untul acolo pana devine ca un lichid mai gros, il dai la o parte si incepi sa incorporezi zaharul pudra,pana acesta se topeste,apoi galbenusurile, si la final cacaoa si esenta de rom sau daca ai un pic de visinata este super.Amesteci totul bine,dai la frigider pana se intareste si apoi incepi sa montezi tortul.In crema poti pune daca ai stafide care le-ai tinut in coniac sau visine din visinata ,tocate marunt. Bafta,daca il faci! Eu l-am ornat cu niste bezele si fasiute de coaja de portocala,tu poti sa-l ornezi cu ce vrei!
Costurile unui astfel de tort,tinand cont ca pentru sirop ai nevoie de zahar tos care presupun il ai in casa, si daca folosesti blat din comert, se ridica cam la 20 lei ( faca visinata sau coniac si stafide care nu sunt obligatorii).Binenteles nu socotim munca ta,caci o consideram placere,nu?